Informatie Kunstenaars in oorlogstijd

*** STEUN ONZE CROWDFUNDINGSACTIE OP WWW.VOORDEKUNST.NL! ***

Kunstenaars in oorlogstijd is van 10 april tot 6 september 2015 te bezichtigen in het ErfgoedLab, een onderdeel van de Bijzondere Collecties, aan de Oude Turfmarkt in het centrum van Amsterdam.

Deze expositie vertelt het oorlogsverhaal van de vijf beeldend kunstenaars Emmy Andriesse, Karel Appel, Ed Gerdes, Martin Monnickendam en Hendrik Werkman. Andriesse en Monnickendam waren Joods, Gerdes vervulde een hoge functie binnen het nationaalsocialistische kunstdepartement, Werkman en Andriesse verzetten zich met behulp van hun kunst en Appel probeerde er het beste voor zichzelf uit te halen, waarbij hij de bezetter niet uit de weg ging.

Aan de hand van de verhalen en werken van de vijf kunstenaars plaatsen we het publiek voor ingewikkelde vragen en dilemma’s. Vragen die we onszelf stelden tijdens het ontwerpen van de expositie, en die we met jou als bezoeker willen delen. Dilemma’s waar kunstenaars tijdens de dictatuur van ’40-’45 mee geworsteld hebben, maar ook dilemma’s over de huidige omgang met het erfgoed van de oorlog.

Het ErfgoedLab is een bijzondere tentoonstellingsruimte: het is geen reguliere tentoonstellingszaal, maar het is een kruipdoorsluipdoor-achtige ruimte, verdeeld in kabinetten en gangetjes waar je doorheen kunt dwalen. Of, zoals student-conservator Wieke het omschreef: ‘Het ErfgoedLab is een vrij kleine ruimte met gangetjes, pilaren, nisjes, lage en hoge plafonds, duisternis en fel invallend licht.’ Dit maakt de ruimte bij uitstek geschikt om er parallelle levens te tonen. Je bevindt je bij wijze van spreken in een straat, waar je vijf willekeurige huizen binnenloopt. Daar ontdek je hoe verschillend levens en carrières eruit konden zien tijdens de oorlog – hetzij als gevolg van de dwangmaatregelen van de bezetter, hetzij als gevolg van de keuzes die kunstenaars zelf maakten.

Lees ook het weblog voor onze ervaringen als tentoonstellingsmakers. Ook vind je daar de verhalen van onze medestudenten die Arti in oorlogstijd hebben georganiseerd. Arti in oorlogstijd is slechts een weekend te zien geweest (28-30 maart 2014), maar op het weblog zijn onder andere een digitale rondgang door de expositie, fragmenten uit het gastenboek en de prachtige openingsspeech van actrice en Arti-lid Nelly Frijda te vinden.

De Bijzondere Collecties, waar het ErfgoedLab zich bevindt

theme by teslathemes