Opening 28 maart

Vrijdag 28 maart, 15.30 uur: opening tentoonstelling Arti in oorlogstijd en boekpresentatie Kunstenaars van de Kultuurkamer.

Na de Duitse inval nam de bezetter de Nederlandse kunstwereld stevig onder handen. Ook voor kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae vonden er ingrijpende veranderingen plaats. Wat waren die veranderingen en hoe werd er door de vereniging en haar leden op gereageerd? Hoe paste kunst van Arti-leden binnen de nationaalsocialistische idealen van de bezetter? En waarom kwam de vereniging als ‘fout’ bekend te staan? Dit zijn vragen die aan de wieg staan van de tentoonstelling Arti in oorlogstijd, gemaakt door studenten van de Universiteit van Amsterdam. Werken uit de collectie van Arti vormen de basis van de exhibitie, aangevuld door archiefmateriaal en andere historische bronnen. Je bent van harte welkom om op vrijdag 28 maart om 15:30 uur de opening bij te wonen op de sociëteit van Arti. De tentoonstelling is tevens te bezichtigen op 29 en 30 maart van 12.00-18.00 uur, waarbij (student-)conservatoren aanwezig zullen zijn om je te voorzien van aanvullende informatie.

De geschiedenis die de studenten met hun expositie tot leven brengen, is door hun docent Claartje Wesselink beschreven in haar proefschrift Kunstenaars van de Kultuurkamer. Geschiedenis en herinnering. Tegelijk met de opening van de expositie vindt de presentatie van de handelseditie van dit proefschrift plaats. Aan de hand van de thematiek van de expositie en het boek zullen prof. dr. Peter Romijn, Hoofd Onderzoek bij het NIOD, en prof. dr. Kees Zandvliet, Hoofd Presentatie bij het Amsterdam Museum, ingaan op de betekenis van de oorlog in verleden en heden.

LEAVE A COMMENT

theme by teslathemes